Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб.

...
Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб.
Коментари Харесай

Световният ден за борба с рака се отбелязва на 4 февруари

 Онкологичните заболявания са измежду главните аргументи за смъртност в международен мащаб. С най-голяма периодичност са злокачествените болести на млечната жлеза при дамите и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени болести при дамите.  По данни от 2009 година новозаболелите от всички туморни локализации у нас са 34 576 души. В международен мащаб злокачествените болести бележат наклонност към увеличение. По данни на Националния раков институт в САЩ  броят на заболелите през 2010 година е близо 12 милиона души като се чака в околните 10 година те да се усилят с още 2 милиона.

Редица рискови фактори са причина за появяването и развиването на туморните болести, само че те не могат да се преглеждат изолирано. Комбинации от разнообразни външни  фактори, фактори на организма и психологичното здраве могат да предизвикат поява на един или различен израстък. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, само че не трябва да се подценява и рискът  за така наречен пасивни пушачи. Все  по- постоянно се дискутира смисъла на факторите  физическа интензивност и наднормено тегло. Те се свързват с по-висока заболеваемост от тумори на млечната жлеза, колоректален рак, тумори на простатата, женски гениталии.  Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появяването на признаци като да вземем за пример стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, смяна на тежестта без причина, е нужен неотложен обзор при лекар-специалист.

Онкологията е най-бързо разрастващата се здравна компетентност. За няколко десетилетия сме очевидци на бурно развиване и поява на лечебни благоприятни условия, които разрешават да се усили продължителността и  да се усъвършенства качеството на живот освен това хронично заболяване. Въвеждат се по-нови способи на хирургично лекуване, а с помощна на авангардни технологии се уточни лъчетерапията без да се повреждат по никакъв метод здравите тъкани. С реализирането на планове с финансиране от Европейски Съюз Министерство на здравеопазването влага забележителен запас в областта  на онкологичните болести. 140 млн. лв. са планувани за държавни лечебни заведения в огромните градове на страната, където ще бъдат построени съвременни онкологични центрове. Проектите  осигуряват най- модерна здравна инсталация, даваща опция за ранна диагноза и модерно лекуване. Предвидени са средства и за общинските лечебни заведения за възобновяване на апаратурата и сградния им фонд. В региона на лекарственото лекуване към този момент се ползват ново потомство лекарства, тъй наречените прицелна терапия, които са адресирани към тъкмо избрани кафези с съответни характерности.  

Усилията на Министерство на здравеопазването и на специалистите-онколози са ориентирани към удължение на преживяемостта чрез ранното разкриване, първичната и вторичната профилактика, както и използването на единна лечебна стратегия, учредена на резултатите от интернационалните многоцентрови изследвания. Министерство на здравеопазването  реализира плана " Спри и се прегледай ", който  дава началото на огромна процедура за скрининг на три от най-честите туморни локализации- рак на шийката на матката, рак на млечната жлеза и рак на колона и ректума. Програмата е с европейско финансиране и главната й цел е ранното разкриване и навременно лекуване на злокачествените болести. Утвърждаването и разширението на здравната профилактика на популацията и откриването на болестта в ранен етап води до по-ниски финансови разноски и опция за цялостно изцеление на пациентите. МЗ прави нужното в приютите да бъдат обезпечавани палиативни грижи на онкологично болните в късните стадии на болестта, което е процедура в актуалните общества.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР